ICT en Techniek

Server virtualisatie

zaterdag, 21-2-2015  

Een modern bedrijf gaat mee met de tijd. Dit houdt in dat de werkprocessen zich steeds meer digitaal en online gaan afspelen en dat er in alsmaar toenemende mate software wordt ingezet voor specifieke taken. Server virtualisatie is één van de nieuwste trends op dit gebied en begint langzaam steeds meer voet aan de grond te krijgen in het bedrijfsleven. Dus wat is server virtualisatie en hoe kunt u dit ook voor uw bedrijf werkelijkheid laten worden? Allereerst is het hiervoor belangrijk om te weten dat elk softwareprogramma in een zakelijke context een server nodig heeft om te functioneren. Dit is als het ware de fysieke basis van de software, die op meerdere bedrijfscomputers wordt gebruikt. Vanuit hier wordt al het nodige dataverkeer geregeld. Met deze constructie op zich is niets mis, maar wat er in de praktijk veel gebeurt, is dat elk softwareprogramma vanaf een aparte server wordt aangestuurd. Op deze manier heeft u dus uiteindelijk een groot aantal servers in huis, die geen van allen naar vol potentieel functioneren. Met server virtualisatie helpt u dit probleem de wereld uit door deze onpraktische en kostbare constructie overbodig te maken. U installeert namelijk een virtuele server, die werkzaam is vanuit een cloud. Server virtualisatie heeft een groot aantal voordelen voor uw organisatie. Hieronder worden er enkelen genoemd.

  • De capaciteit van een virtuele server kan aangepast worden aan de behoeften van uw bedrijf.
  • U bespaart kosten voor de huisvesting, de elektriciteit en het onderhoud van al die fysieke servers.
  • U draagt bij aan een beter milieu.
  • De kans op serverfouten wordt drastisch teruggebracht.

Server virtualisatie draagt op deze manier bij aan een bijzonder efficiënte werkmodus, volledig aangepast aan het vlotte tempo van zakendoen in de 21ste eeuw. Wilt u deze ontwikkeling niet missen en profiteren van de nieuwste vindingen op het gebied van dataverkeer en online werken, oriënteert u zich dan eens op aanbieders van server virtualisatie. De meeste ICT-experts zullen bekend zijn met het principe van server virtualisatie. Waar het voor u om draait is een professional vinden die u precies kan leveren wat u nodig heeft.

Professionele server virtualisatie

Server virtualisatie is hard op weg om een standaard onderdeel te worden van professioneel zakendoen. Binnen vijf jaar zal elke organisatie die nog niet doet aan server virtualisatie hopeloos achterlopen. Wilt u uw bedrijf een zakelijke en vakkundige uitstraling meegeven, dan wordt het belangrijk om na te denken over de implementatie van server virtualisatie. Dit is geen kleine investering en u doet er dan ook goed aan om eerst, eventueel samen met het ICT-personeel of met een technisch adviseur op dat gebied, te bekijken op welke vlakken server virtualisatie u van dienst kan zijn. Uit de resultaten van deze besprekingen komt een inventarisatie voort van de behoeften van uw bedrijf als het aankomt op server virtualisatie. De meeste bedrijven die u helpen bij het installeren en implementeren van een virtuele server in uw digitale infrastructuur, zullen belang stellen bij een dergelijke inventaris. Aan de hand daarvan kunnen zij met u bespreken wat zij te bieden hebben en op welke manier zij aan de behoeften van de organisatie kunnen voldoen. Dit wordt meestal beschreven in een offerte, waaraan u direct kunt zien wat het u zal gaan kosten om het principe van server virtualisatie te omarmen. Bedenkt u zich vooral dat het installeren van een virtuele server een investering is, die zich op de langere termijn ruimschoots zal terugbetalen. U bespaart immers zoveel kosten door de fysieke servers weg te doen, dat uw voordeel immens zal zijn. Natuurlijk hangt dit ook af van de mate waarin u server virtualisatie zult gaan toepassen en hoeveel verschillende servers u in eerste instantie onder uw dak had. U zult echter zien dat de prijs van de investering evenredig is aan het voordeel dat u zult behalen dankzij server virtualisatie.

Gestroomlijnd werken

Alles gaat sneller tegenwoordig, voornamelijk dankzij de toepassing van digitale technologie, die het zakendoen veel directer en vlotter laat verlopen. Om bij te blijven in het moderne bedrijfsleven is het dus belangrijk zo gestroomlijnd mogelijk te werken en alle mogelijkheden aan te grijpen om de toegepaste werkmethodes zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Tegelijk worden idealen zoals milieuvriendelijkheid en goede arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker. Met server virtualisatie kunt u in ieder geval stappen zetten op weg naar een meer milieuvriendelijke werkomgeving. Ook kan dit bijdragen aan een meer ontspannen werksfeer, aangezien de software die u gebruikt soepeler zal functioneren via een virtuele server. Uw werknemers zullen gemakkelijker en zelfstandiger door kunnen werken, zonder zich druk te hoeven maken over eventuele problemen met de server. Door alle software en data op één centrale plek op te slaan is het voor iedereen duidelijker waar men aan toe is. Het idee van efficiënt werken is dan ook dat men met zo min mogelijk moeite en middelen een zo goed mogelijk resultaat krijgt. Overbodige zorgen, werkzaamheden en materialen worden uit de workflow verwijderd. Met een virtuele server hebt u de vrijheid om precies dit te doen. U bent minder manuren kwijt aan onderhoud van veel verschillende servers, u bespaart energiekosten en u neemt kopzorgen weg bij de ICT-afdeling wanneer er ergens een serverfout optreedt. Met één virtuele server is een eventueel probleem veel duidelijker aan te wijzen en ook gemakkelijker te verhelpen. Wie toe is aan modernisering van zijn werkaanpak, doet er dus goed aan zich te verdiepen in de mogelijkheden op het gebied van server virtualisatie.


Comments are closed.